Állásinterjúra felkészítő program (CV, motivációs levél és viselkedés etikett) - Beremend

Tevékenységek:

  1. Szakmai programhoz való kapcsolódás: A kooperatív módszertan segítségével szeretnénk a résztvevők számára átadni az álláskereséssel és a munkavállalással kapcsolatos alapvető ismereteket. Sok esetben még az idősebb korosztály képviselői sem tudnak megfelelően önéletrajzot, és motivációs levelet összeállítani. Továbbá a fiatalok esetében sok eseten gondot jelentenek az interjúk, és az új munkahelyi környezethez való alkalmazkodás, az ahhoz kapcsolódó magatartásformák elsajátítása.
  2. Hogyan találjuk meg számunkra a megfelelő Állást? (felvezetés, az előadásokra.)   

Hol találhatunk álláshirdetéseket? Hirdető újságokban, napilapokban, interneten, közösségi oldalakon, stb.

Nagyon fontos, hogy a hirdetések olvasása során a számunkra legmegfelelőbbet találjuk meg. Tehát ne a fizetéssel kezdjük hanem, hogy milyen iskolai végzetség kell, hol található a munkavégzés helye, szükség van-e szakmai tapasztalatra. Érdemes az álláskeresés előtt eldönteni, hogy milyen munkát szeretnénk vagy tudunk elvégezni, mihez van bizonyítványunk vagy tapasztalatunk. A munkarend is nagyon fontos főleg ahol kis gyermek van. Mindenki maga tudja, hogy tudja beosztani az idejét, a férfiak esetében ez akkora problémát nem okoz, mint a nőknél. Érdemes átgondolni mi az, amit vállalni tudunk.

  1. Önéletrajz és motivációs levélírás Előadó: Dr. Kerekes Ferenc

Egy jól megírt önéletrajz belépőként szolgálhat a megcélzott munkahelyre. Mindjárt a felvételi folyamat legelején maga az önéletrajz minősége dönthet az interjúra való meghívásról. A tartalmas és könnyen áttekinthető önéletrajz minden felvételiztető munkáltató jogos elvárása. Az Europass önéletrajzzal (ECV) a jelentkező szaktudását, képességeit, végzettségeit valamint tapasztalatait egyszerűen és könnyedén mutathatja be. Ezt a dokumentumot gyakran csak CV-nek nevezik, ami a latin curriculum vitae kifejezésből ered. Egybefoglalja az összes személyes adatát, valamint a szakmai életben elért sikereit és azokat az előnyöket, amelyeket Ön tud nyújtani a konkurens jelentkezőkkel szemben. Milyen a megfelelő önéletrajz? A mai digitális világban már egyszerűen találhatunk mintákat. A faluban működnek Digitális Jólét Pontok ahol az internet segítségével letölthetők önéletrajz és motivációs levélminták. Ezek a pontok megtalálhatók a könyvtárban és az Alapszolgáltatási központban ahol az ott dolgozok segítenek abban, hogy a megfelelő oldalakat megtalálják. Továbbá a megszerkesztésében és nyomtatásában is segítséget tudunk nyújtani.  A program során segítettünk vázlatosan elkészíteni az önéletrajzukat.

 

Szünet: Pihenéskép egy kis frissítő és ropogtatni való elfogyasztása után folytatódott az előadás.

 

  1. Hogy készüljünk az állásinterjúra Előadó: Dr. Kerekes Ferenc

Leendő munkaadójától választ kapott önéletrajzára és egyúttal meghívást is az állásinterjúra. Gratulálunk! Ez azt jelenti, hogy Ön felkeltette a potenciális munkáltató érdeklődését és megfelelt azon feltételeknek, amelyek alapján beválogatták a kiválasztási folyamatkövetkező fordulójába. A szűkebb körbe valószínűleg több lehetséges pályázó is bekerült és a munkáltató közülük választja majd ki a legmegfelelőbbet. Hogy növelje saját esélyeit, segít, ha felkészül az interjúra.

Otthoni felkészülés az interjúra

Összefoglaltunk néhány alapvető dolgot, amelyek növelhetik esélyét a sikerre.

A.  Személyi adatok: a személyzetis szakember valószínűleg megpróbálja visszaigazolni az önéletrajzban, ill. a motivációs levélben szereplő adatokat, ezért ne lepődjön meg, hogyha kérdezni fogja a személyi adatait. Jó, ha az adatokat alátámasztja releváns tényekkel, további kiegészítő információkkal.

B. Információk a cégről: Hasznos dolog, ha utánajár a kiszemelt céggel kapcsolatban bizonyos információknak (tevékenységi kör, termékek, szolgáltatások, esetleg adatok a konkurenciáról). Forrásként szolgálhat az Internet – a cég honlapja, egyéb internetes referenciák, például éves jelentések, stb. Megfelelő forrásnak minősülhetnek az Ön ismerősei is, akik az adott cégnél dolgoznak.

C.  A meghirdetett állásajánlat tartalma: Előfordulhat, hogy nem fog pontosan emlékezni az adott állásajánlat tartalmára, mivel több céggel is kapcsolatba lépett. Ezért a meghirdetett állásajánlatot nyomtassa ki, és vigye magával. Nézze át a munkakört, a munkahelyi követelményeket és készítse elő az állással kapcsolatos kérdéseit.

Előre készítse elő válaszait a gyakran feltett kérdésekre:

Miért szeretne a cégünknél dolgozni?

Miért távozik a jelenlegi állásából?

Nevezze meg, miben kimagasló. Miként nyilvánult ez meg a legutóbbi munkahelyén?

Fejtse ki, milyen téren szeretne továbbfejlődni és miért.

Csapatban, ill. egyedül dolgozik-e szívesebben? Miért?

Hogyan oldja meg a konfliktusokat? Írja le, miként oldott meg egy konkrét konfliktus-helyzetet.

Mit tart a legjelentősebb sikerének a legutóbbi munkahelyén?

Írja le érdeklődési körét és munkahelyen kívüli tevékenységeit!

Az álláskeresés nagyon fárasztó időszak. Ennek ellenére igyekezzen megtartani lelki nyugalmát. Az állásinterjúra tekintsen úgy, mint egy üzleti megbeszélésre ahol egyenrangú partnerek tárgyalnak egymással, s a tárgyalás eredményeképpen a felek közti megállapodás vagy létrejön, vagy sem. Az állásinterjú folyamán viselkedjen természetesen, ha érez is feszültséget, türelmetlen, esetleg szégyenlős, ezt semmiképpen ne adja az Önt interjúztató szakember tudtára.

Pár gondolat még a végén: Az ápolt külső és a pontos érkezés az interjúra nagyon fontos.