Állásinterjúra felkészítő program (CV, motivációs levél és viselkedés etikett) - Márok

  1. Önkormányzatunk célja a program megrendezésével, hogy felkészítsük a résztvevőket egy esetleges állás megpályázására, úgy, hogy megmutatjuk nekik, milyen egy jó önéletrajz, vagy motivációs levél.

Segíteni kívánjuk továbbá a célcsoport tagjait, hogy elsajátíthassák azokat az alapvető viselkedésmozzanatokat, melyek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a megpályázott állás interjújáról sikerélménnyel távozhassanak, azaz elnyerjék az állást.

  1. Napi program:

16:00 órakor kezdődött programunk, Bruckner Éva előadásával. Ő beszélt a jó önéletrajz megírásáról, és a motivációs levél helyes megfogalmazásáról. Előadást tartott, hogy az önéletrajz mit kell tartalmazzon, mit ne felejtsenek ki az emberek, mik a legfontosabb pontok. Név, alapadatok, elérhetőségek, végzettségek, szakmai tapasztalatok, nyelvismeret, képességek, hobbi, elfoglaltságok.

Motivációs levélnél fontos a megszólítás. Ha nem tudjuk a toborzást szervező személy nevét, akkor a cég nevet mindenképp be kell írni a megszólításba. Utána következik a bevezetés, ahol leírjuk hol láttuk az álláshirdetést, kik vagyunk, és hogy melyik pozíció keltette fel az érdeklődésünket.  Utána alátámasztás, érvelés, motiváció. Lezárásképpen összegezzük gondolatainkat a motivációs levélben. Legvégére kerül az aláírás és keltezés.

17:00 órától Krizics Zsanett Viselkedésetikett előadást tartott a megjelenteknek, hogyan viselkedjünk egy állásinterjún. Személyes adatokat szerencsés fejből tudni, a cégről pár mondatot tudni (cég neve, mivel foglalkozik a cég), kérdéseket tegyünk fel a pozícióval kapcsolatban, érdeklődjünk. Maradjunk nyugodtak.

18:00-18:30 óráig szünet, résztvevők megvendégelése.

18:30 órától ismét Bruckner Éva beszélt arról, hogy mi történik az állásinterjún.

Telefonos megkereséssel kezdődik az állásinterjúra behívás. Még mielőtt sor kerülne a személyes találkozóra az interjúztató telefonon is hívhatja.  Ez tulajdonképpen egy előszűrés, hogy azokat a jelentkezőket akik nem eléggé motiváltak vagy nem felelnek a meg a követelményeknek, már az elején ki tudják válogatni. További cél, hogy az interjúztató képet kapjon arról, hogy miként reagál váratlan helyzetekben. Öltözékről beszélt, hogy illik és hogy nem illik megjelenni egy állásinterjún. Nem illik elkésni egy állásinterjúról, az már negatív képet ad az illetőről.  Néhány jó tanáccsal látta el a résztvevőket, például ne dohányozzon interjú előtt, ne rágózzon, kerülje a ködösítő válaszokat. Állásinterjú végén kérdezzen, ezzel is motiváltnak tűnik.

 

PROGRAM:

16:00-17:00                   Bevezetés a jó önéletrajz és motivációs levél rejtelmeibe – Bruckner Éva

17:00-18:00                              Viselkedj helyesen, kapd meg az állást! – Viselkedésetikett előadás – Krizics Zsanett

18:00-18:30                   Szünet, résztvevők megvendégelése harapnivalóval és üdítővel

18:30-19:30                   Mi történik az állásinterjún? – Szituációs gyakorlatok – Bruckner Éva