Előzetes és foglalkozási szocializáció tréning keretében a munkaszocializáció megszerzésért - Beremend

               Előadó: Niedermüller Renáta

Időtartam: 17.00-18.00

Első sorban is tisztába kell lennünk saját képességeinkkel, mit tudunk és milyen szinten. Itt most a diákokra volt kíváncsi Reni, hogy őket mi is érdekli jelen pillanatban és milyen elképzeléseik vannak. Voltak, akiknek már nyáron próbálkoznak diákmunkával, ami nem rossz így is szoktatják magukat a jövőbeni elkötelezettségekhez.

Le kell szögeznünk, hogy már fiatal korban is nagyon fontosnak tartották a fizetés behatárolását, hogy mennyit szeretnénk keresni az adott munkáért. Felhozták azt is, hogy mennyire rugalmas a munkahely, mennyire alkalmazkodó, támogatja-e a közlekedést (útiköltség térítés, km pénz-„benzinpénz”) és milyen mértékben. Az idősebb jelenlévők hozzá tették hogy szeretik vagy szeretnék e az adott munkát csinálni, ezt is mérlegelni kell.

Mostanában elég elterjedté vált a család-barát munkahely is. Nem jelent problémát, hogy a leendő alkalmazottnak van egy esetleg több gyermeke…

        3.)   Az állás interjúra való felkészülés  

                Előadó: Niedermüller Renáta

                Időtartam: 18.00-19.00

Itt Reni több tanáccsal látta el a leendő munkavállalókat, sőt még az aktívan dolgozóknak is mondott újdonságokat. Az állásinterjút megelőző nap nem ajánlatos bulizással tölteni, kerüljük az esti programokat, hogy jól kipihenten, koncentráltak legyünk. Illő pontosan érkezni, ha nem tudjuk pontosan merre található a cég, akkor előtte tájékozódjunk nehogy az odavezető út miatt késve érkezzünk.

Figyelnünk kell öltözékünkre és kisugárzásunkra. Nem szabad kirívóan (öltözékre és nőknél figyelni kell a sminkre is, hogy diszkrét legyen) és flörtölve odaállítani leendő főnökeink elé. Érdemes személyes okmányainkat magunknál tartani és önéletrajzunkat és motivációs levelünket. Minden kérdésre válaszolni kell, még ha az benne van az önéletrajzunkban. Pontos válaszokat kell adnunk a kérdésekre nem szabad megtévesztő, ködösítő válaszokat adni. Szedjük össze kérdéseinket, azokról a dolgokról, amik az álláshirdetésből nem derültek ki, de számunkra fontosak lehetnek.

Ha befejeződött az interjú mindenféleképpen kérnünk kell visszajelzést a megadott elérhetőségeken.

       4.)  Szünet, uzsonna

                Időtartam: 19.00-19.30

Pihenésképp egy frissítő és a (fiatokra való tekintettel) pizza került elfogyasztásra, majd ez után folytatódott a program.

      5.)     Kerekasztal beszélgetés a témában a helyi munkaadókkal

                Előadó: Niedermüller Renáta

                Időtartam: 19.30-20.30

Itt a munkáltatók elmesélték, hogy ők hogyan kezdek bele a jelenlegi vállalkozásaikba. Mi motiválta őket, milyen segítségeket kaptak az elinduláshoz. Milyen hatóságokhoz kellett menniük a különféle engedélyek megszerzéséhez. Hogy mászták meg a ranglétrát, hogy egy beosztottból munkáltató legyen. Megosztották elmúlt évek alatt miket tapasztaltak, miken kell még javítaniuk.

Helyi munkáltatók:

Theisz Ferenc polgármester, aki nem csak, mint a falu első embere volt jelen a rendezvényen, hanem a rendszerváltás után az elsők közé tartozott, akik vállalkozók lettek. Így elég széles körű tapasztalattal rendelkezik.

Jójártné Spengler Andrea helyi kisbolt tulajdonos, aki munkavállalóból lett munkáltató.

Halász Zsolt fiatal vállalkozó, aki egy éve alapított céget gáz, víz és klímaszerelés területen.  

Kelemen Anita, aki az Alapszolgáltatási központunk vezetője.