Helyi nemzeti etnikai és kisebbségi kultúrát bemutató program - Beremend

    Helytörténeti kiállítás megtekintése

              Időtartam:09:00-15:00

              Helytörténeti kiállításunk visszatükrözi a falunak azon korszakát mikor még nagyobb számban éltek a svábok, sokácok. A nap folyamán folyamatosan érkeztek látogatok.

       Theisz Ferenc Beremend Polgármestere köszönti a vendégeket

              Időtartam:15:00-15:30

              Polgármester úr köszöntötte a vendégeket és örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy létszámmal tisztelték meg jelenlétükkel a rendezvényt. Fontosnak tartja, hogy tovább éljenek a nemzetiségek hagyományai.

        Dr. Hargitai János országgyűlési képviselő beszéde

               Időtartam:15:30-16:00

               A képviselő úr a vidék és Beremend sokszínűségéről beszélt, a lehetőségekről és a nemzetiségek hagyományainak tovább örökítéséről. Örömmel látja, hogy a fiatal korosztályt még érdekeli a népzene, néptánc a hagyományok megőrzése.

Tiszteleg azon emberek előtt, akik a közösségnek mozgató rugói és tesznek azért, hogy a nemzetiségi hagyományok fennmaradhassanak.

         Feketéné Keresztes Melitta előadása a helyi nemzetiségekről

               Időtartam:16:00-16:30

               Egy kis időutazásra vitt minket az előadás. Visszavitt minket abba az időbe mikor településünkön a svábok, sokácok és romák mellett még zsidók, szerbek és kisebbségben magyarok éltek. Az idők folyamán milyen változásokon ment keresztül a település és ez eredményezte a jelenlegi négy nemzetiség kialakulását. Arról is beszámolt, hogy jelenleg kisebbségi önkormányzata a németeknek és a horvátoknak van, de nagyon jó kapcsolatot ápolnak a roma lakossággal is. A nagy önkormányzat mindig is támogatta a településen élő kisebbségeket, így kaptak helyet az állandó falutörténeti kiállításon is. Arról is beszámolt, hogy a májusban megrendezett Nemzetiségek bemutatkozásán alkalmunk volt megkóstolni hagyományos ételeiket is.

           Nemzetiségi csoportok műsora

                Időtartam:16:30-18:00

               Elsőnek a Beremendi Általános Iskola német nemzetiségi gyermek tánccsoportja mutatkozott be, majd sváb népdalokat hallhatunk. Horvát nyelven egy rövid mesét hallhatunk. Őt követte a Nagyharsányból érkezet Roma gyerekekből álló együttes, műsorukban roma népdalok szerepeltek.  Majd végül a helyi fúvós zenekar előadásában sváb polka és horvát-dalmát dallamok csendültek föl.

           Vacsora

                 Időtartam:18:00-19:00

     

 

 

Ingyenes bál a Royal zenekarral

              Időtartam:19:00-tól

        A nap lezárásaképp a mindenki által oly kedvelt Royal zenekart hívtuk meg. A zenekar az mellet, hogy a jól ismert csárdásokat is játssza a sváb és a horvát népzenében is otthon vannak, így a programhoz igen jól kapcsolódtak.