Helyi nemzeti etnikai és kisebbségi kultúrát bemutató program - Egyházasharaszti

Napi program:

  • Vida Laura köszöntőbeszédével indult a program, röviden bemutatta pályázatot, elmondta, hogy a végső cél az lenne, hogy a helyi közösség erősödjön, megőrizzék saját identitásukat, hagyományaikat. Beszélt az összetartásról, a pozitív szemléletmódról.
  • A köszöntő után elsőnek három néptáncegyüttes lépett fel, akik német, roma és magyar táncokat mutattak be. A Dupla Kávé fellépése után Egyházasharaszti-beli kislányok adtak elő roma és magyar népdalokat, aztán Nagyharsányból lépett fel a Gipsy Band nevű formáció, akik roma dalokat adtak elő.
  • A sztárfellépők bemutatói között sváb táncokat láthattak a résztvevők.
  • A rendezvényt tűzijáték és utcabál zárta.
  • A rendezvény egész ideje alatt ingyenes gyermekprogramok voltak elérhetők: népi játékok, hinták, légvár, valamint kisvonat.
  • Egy különleges kiállítást állítottak össze, mely során a környék valamennyi nemzetiségének népviselete látható volt. Egy sváb lakodalmas ruha Márokról, Kásádról sokác öltözékek és szőttesek, Egyházasharasztiból roma és magyar ruhák. A magyar ruhák érdekessége az volt, hogy egy család beöltözött és interaktív módon mutatták be a hagyományos viseletet. A népi mesterségek közül a kosárfonást próbálhatták ki az érdeklődők. A népi hagyományok mellett a települést bemutató fotókiállítást nézhettek meg a program látogatói.
  • Fontosnak tartották a gasztronómiai hagyományok bemutatást is, ezért 200 adag töltött káposztát készítettek, mint hagyományos magyar étel, továbbá cigány lecsó és punya (cigány kenyér) kóstolására is lehetőség volt. Emellett helyi asszonyok rétest, kalácsot, lángost és fánkot sütöttek, melyet a rendezvény ideje alatt szintén ingyen kóstolhatott mindenki.

 

A korosztályt tekintve valamennyi korosztályt érdekelte ez az esemény.