Idősek egészségmegőrzése (fizikai, mentális és szellemi) - Beremend

Miért fontos időskorban aktívnak maradni

Előadó: Horváthné Horváth Ildikó

Időtartam:13:00-14:00   

                Általánosan elfogadott nemzetközi besorolás csak a 75 év felettieket tekinti idősnek.

                Időskorban jellemző élettani változások:

               Az izmok ereje és tömege mintegy 30 százalékkal csökken

               Az idegrostok ingerületvezetése lassul

               Csökken az ízérzékelés

              A látás és a hallás romlik (70-80 százalékkal)

              Számos fog elvesztésével számolhatunk (az ételeket pépesíteni kell)

              Romlik a szaglás is (az ételek aromáját kevésbé érzik az idős emberek)

              Végül, de nem utolsó sorban csökken a szomjúság érzékelése is (folyadékpótlás szempontjából rendkívül fontos).

              Időskori pszichés zavarok:

Elsőként kell említeni a szorongást, mely különösen az arra korábban is hajlamosaknál jelentősen felerősödik. A           szorongás mellett szinte szükségszerűen megjelenik a depresszió is, a kilátástalanság érzése, a hangulati nyomottság, kedvetlenség, érdektelenség, örömtelenség tüneteivel. Az állandó, ok nélküli fáradtság, gyengeség, alvászavar, étvágytalanság, fogyás, gyomor -és bélpanaszok hátterében, sok esetben a depresszió áll.

Ezek az élettani változások enyhíthetők vagy bizonyos esetek elkerülhetők, ha aktívak maradunk. Szükség van az idősekre. Ezt kell elsősorban megerősíteni az idősekben. Az ő tudásuk és élettapasztalatuk átadása igen fontos a fiatal nemzedék számára. Ezért nagyon fontos, hogy a környezetükben minden olyan lehetőséget használjanak ki, ami „fiatalon” tartja az időseket. Nyugdíjas klub mely folyamatosan kirándulásokat, színházlátogatásokat szervez. Heti két alkalommal idős torna. Könyvtár szervezésében a könyv klub.

           Egy kis mozgás az időseknek is kell

Előadó: Hoffman Ildikó

        Időtartam:14:00-15:00

Az emberi testet mozgásra tervezték. A fizikai állapot szinten tartásához aktivitásra, mozgásra, testünk használatára van szükségünk. Amit nem használunk, az a funkció elkopik, tönkre megy. Az izmok a használat hiányában elsorvadnak, leépülnek. A combfeszítő izom, ami a talpra állásban (ágyból, karosszékből, toalettről való felállás, autóból kiszállás), járásban segít bennünket használat hiányában 3 hét alatt tömegének 50%-át képes elveszíteni, leépülni. Egy apróbb betegség vagy baleset (pl. elhúzódó influenza, csonttörés miatti ágyban töltött időszak) előidézheti ezt a nagyfokú izomtömeg-veszteséget, mely egyes esetekben a gyógyulást követő önálló életvezetés akadálya lehet. Biztos vagyok benne, hogy senki sem szeretne kiszolgáltatottan rokonai segítségére szorulni. Pláne, ha tudjuk, hogy az esetleg bekövetkező leépülés rendszeres mozgással, szenior tornával megelőzhető lett volna. Mint látható, szoros összefüggés van az aktivitás és az aktív önálló életmód és öregkor fenntartása között.

         Torna nem csak időseknek

      Időtartam:15:00-16:00

A tornagyakorlatokból egy kis ízelítőt is kaptak a vendégek, amelyet az aktív tagok mutattak be.

           Torna után tartottunk egy kis szünetet. Mindenkit megkínáltunk egy kis frissítővel, szendvicsekkel, pogácsával.

          Mindenkor nő

                Előadó: Endrei Judit

                Időtartam: 17:00-18:00

21. században a nő helyzete, szerepe. Ez volt az elsődleges téma, amivel Judit nyitotta a beszélgetést. De a fő téma: nőnek maradni minden helyzetben és minden életkorban. Különösösen az időskor az, amikor már nem figyelünk oda arra, hogy nők vagyunk olyan minden mindegy, de ez nem szabad, hogy így legyen. Az a legfontosabb, hogy jó példával kell elől járnunk nem csak a gyermekeink előtt, de a lányok, nők, asszonyok élőt is. 

Jó hangulatú beszélgetés kerekedet ebben a témában. Voltak, akik saját élményét mesélte el azzal kapcsolatban, hogy egy betegség után, hogy sikerült újra nőnek lennie. Vagy épp volt olyan, aki az új párkapcsolatát köszönheti annak, hogy odafigyelt magára és újra nő lett. Idős korban is fontosak a párkapcsolatok. Ettől is maradunk aktívak időskorban.      

         Meglepetés műsor

                Időtartam:18:00-18:30

                És végezetül egy kis meglepetés műsorral kedveskedtek az Oldi Speciális Iskola növendékei.                 

Táncos zenés előadással készültek.