Idősek egészségmegőrzése (fizikai, mentális és szellemi) - Gordisa

A köszöntőt követően megkezdődött Fekete Andrea védőnő előadása. Óbecsei István Szeressétek az Öregeket című versével kezdte az előadását. Az „Ép testben ép lélek” az egyensúly megtalálásáról szól az időskorban. Előadásában elhangzott, hogy: A sikeres idősödéshez vezető magatartásformákat egyénileg kell megtalálni mindenkinek. Ez alapvetően a képességek, a célok és a környezet lehetőségei közötti egyensúly megtalálását jelenti. Ide sorolta az egészséges táplálkozást és egészségmegőrző kezdeményezéseket, a testmozgást, a képességeknek és a lehetőségeknek megfelelő sportot és az addiktív szerek fogyasztásának elkerülését illetve a sérülések megelőzésére való törekvést. Felidézte a régi mondást is. „Ép testben, ép lélek.” Vagyis a mentális egészség megőrzése legalább annyira fontos, mint a test egészséges működésének megtartása. Fekete Andrea szerint a pozitív érzelmek növelik az aktivitási repertoárt, a társas tevékenységek örömforrásokat jelentenek. Fontosnak tartja a családi és társas szerepvállalást, a társadalmi kapcsolódásokat és közösségi tevékenységeket, amelyek segítenek megőrizni nem csak a valahova tartozást, hanem a hasznosság tudatát is. Ez bevonódást jelent a helyi társadalom életébe, részvételt a programokban és jelenti a programok, változások, önszerveződések kezdeményezését is, illetve az időskorra történő tudatos felkészülést is. Elmondta, hogy időskorban is szükséges az életet vezérlő célok, stratégiák kialakítása. A védőnő idézte van Boerhave szép mondatát: „Fenntartani a test töretlen egészségét, a szellem állandó élénkségét és nyugalmát, és megőrizni ezeket a késői öregségig, mikor betegség és küzdelem nélkül a test és a lélek búcsút mond egymásnak.”

Az aktív időskorral kapcsolatosan elmondta mennyire fontosnak tartja a gyakori beszélgetéseket, fiatalokkal való találkozásokat, közösségi kapcsolatok kialakítását. Olyan programokban való bevonást, amelyek a csoport kohéziót erősítik. Ilyenek például a színházi előadások rendszeres látogatása, kirándulások, klubfoglalkozások, társas programok. Nagyon fontos a fizikai aktivitás megőrzése. A mozgás, a fizikai munka időskorban hozzájárul a szellemi képességek megőrzéséhez. Minél hosszabb ideig tart és minél intenzívebb a mozgás, annál jelentősebb annak pozitív hatása. A sport és a rendszeres mozgás jótékony hatással van az időskori cukorbetegségre, a reumás, mozgásszervi problémákra, a magas vérnyomásra, a koleszterinszintre, a hátfájdalmakra, a csontritkulásra, a depresszióra, a derékfájdalmakra. Legjobb formák a test karbantartására a séta, a kerékpározás és a kerti munka.

Andrea kimerítő előadása után egy kis pihenő következet, ami alatt kávét, sós „rágcsákat”, pogácsát fogyaszthattak a résztvevők.

A frissítő után jól eset mindenkinek egy kis zene és tánc. Színvonalas műsorral készültek a meghívott vendégek, Polyák Rita és Szelle Szilárd.  A közismert dallamokat a közönség a fellépőkkel együtt tapsolva énekelte. Az előadókat az Önkormányzat saját költségvetésből finanszírozta.

16 órakor elkezdődött az Élethosszig tartó tanulás című előadás. Fekete Andrea elmondta, hogy az időskori egészségmegőrzés kulcsfontosságú elemei között előkelő helyen szerepel a szellemi aktivitás megőrzése, élethosszig tartó tanulás. "A munka megvéd az öregedéstől. (...) Aki dolgozik, és sohasem tétlen, az nem is öreg. A munka és az érdemes dolgok iránti érdeklődés a legjobb orvosság az öregedés ellen.” (Pablo Casals spanyol karmester) Fontosnak tartja, hogy az idős ember saját felismert érdekéből és személyes érdeklődéséből indíttatva választhasson a felkínált tanulási lehetőségek közül illetve, hogy a közös programokon átélt élmények megbeszélésre kerüljenek. Véleményük fontossága a növeli az önbizalmukat. A viták és beszélgetések javítják az idősek verbális képességeit. Andrea felsorolta azokat a tanulási lehetőségeket, amelyek hozzájárulnak az idősek társas készségeinek a fejlődéséhez. Ilyenek a tanfolyamjellegű képzések (pl. nyelvoktatás, számítógép és internethasználat). A szakkörök, önképzőkörök, klubok (pl. bélyeggyűjtés, ásványgyűjtés, modellezés, csillagászat, honismeret, dísznövénytermesztés, kisállat-tenyésztés témakörökben). A nyugdíjas-klubok, a könyvtár- és múzeumlátogatás, olvasás, a koncert-, mozi-, és színházlátogatás, a civil szervezetek munkájában való aktív tevékenység, az egyházi közösségekben való részvétel, zarándokutak, a média által történő tanulás, a turizmus, kirándulás, utazás, az állatkertek, vadasparkok látogatása, az úszás (tanulás), a tánc (tanulás), a régi sporttevékenység felelevenítése (pl. Idősek focija).

 

17 órakor Szilágyi Andrea az Együtt Beremendért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy mennyire fontos, hogy az időskorú lakosság támogató környezetben, elégedetten, jó életminőségben töltse mindennapjait. Elmondta, hogy az ifjúsággal kapcsolatos szervezetek aránya mondhatni hihetetlenül nagy, négyszer több mint az idősekkel foglalkozók száma. Tapasztalatai alapján fejleszteni kell mindazokat a feltételeket, amelyek segítik az idős emberek természeti és társadalmi környezettel történő harmóniában élését, az életmód kialakításáért történő tudatosságot és felelősségvállalását, valamint az egészséges környezet kialakítását és védelmét szolgálják a lakóhelyen, illetve annak közvetlen környezetében. Nagyon fontosnak tartja az akadálymentes települési környezeti feltételek javítását, ezek hozzáigazítását az idős emberek szükségleteihez, ideértve a közterületek, illetve településen belüli és a települések közötti közlekedési rendszereket is. Parkok, szabadban lévő közösségi terek, idősek mozgását, erőnlétét fejlesztő eszközök nyilvános hozzáférésének biztosítását az idősödő és idős emberek számára. Fontos a környezet és természetvédelmi tevékenységekbe való bekapcsolódás elősegítése saját lakóhelyén és azon kívül is.  Az érintett korosztálynál a lakások átalakítását úgy kell támogatni, melyek eredményeképpen az idős emberek biztonságban és gondozhatóan maradjanak saját környezetükben, a meglévő lakás-akadálymentesítési támogatások és az idősbarát lakásprogram szélesebb körű biztosításával illetve a folyamatos biztonság biztosítása. (Polgárőrség, Rendőrség) Szükséges olyan lehetőségek kialakítása és megfelelő tájékoztatással nagyobb számú idős ember bevonása, melyek a nem sportoló idősek mozgásaktivitását elősegítik, fejlesztik. Fontos feladat a már működő alkotókörök és egyéb közösségi tevékenységeknek a továbbfejlesztése, a kulturális és egyéb közösségi tevékenységek igénybevételének támogatása illetve a többgenerációs közösségi tevékenységek fejlesztése. Elmondta, hogy a betegségmegelőző, rehabilitációs, egészségfejlesztő szeniorsport programok támogatási rendszerének feltételeit meg kell teremteni. (Például Egészségfejlesztő Program,) ki kell alakítani annak lehetőségét, hogy az idősek kedvezményezetten használhassák a létesítményeket. Elmondta, hogy az alapítvány kirándulásokat, sport programokat, műveltségi vetélkedőket szervez, mind a fiatalok, mind az idősebbek számára, így biztosítva az idős korosztály aktív részvételét, ezáltal csökkentve az elmagányosodás érzését.

 

A program végén a részvevők frissítőt, szendvicset, süteményt, kávét fogyaszthattak.

 

A program 18 óra 30 perckor ért véget.