Kisgyermekes családok részére egészséges táplálkozást bemutató program - Beremend

Kisgyermekes családok részére egészséges táplálkozást bemutató program - Beremend

Anyatej fontossága csecsemőkorban. Előadó Béresné Auth Szilvia körzeti védőnő

A szoptatás jelentősége a baba számára: számos betegség ellen véd, a növekedés és fejlődés szempontjából optimális, anyatejen kívül nincs másra a csecsemőnek szüksége az első 6 hónapban, a baba szükséglete szerint változik. Szoptatás jelentősége az anya számára: véd a mellrák és későbbi életkorban combnyaktörés ellen, segít az anyának szoros kapcsolatban lenni a babájával, a mesterséges táplálás költséges (minden, ami nem anyatej azt meg kell vásárolnunk, pl: tápszer). Hogyan segítsünk, hogy jól induljon a szoptatás: a baba irányítsa a szoptatást-annak, gyakoriságát és időtartamát, éhségjelek, hogy a baba elegendő tejet kap, rooming-in rendszer fontossága (rooming-in rendszerben a szülést követően baba-mama egy kórteremben vannak), cumisüveg, nyugtató cumi kerülendő.

A nem szoptatás rizikói és kockázata: akut és krónikus betegségek elleni védelmet nem kapja meg, a tápszer elkészítésének lehetséges hibái, fertőződése, a tápszeres táplálás költségei, nehéz visszafordítani azt a döntést, hogy nem szoptat.

A szoptatás folytatásának jelentősége van 6 hónapos koron túl, más táplálékok bevezetése után is.

 

Kisgyermekek egészséges táplálkozása. Előadó Béresné Auth Szilvia

 

A csecsemőkorból a totyogó korba való átlépés időszakában intenzívfizikai és szellemi fejlődésen megy keresztül a gyermek. Kognitív (megismerő, a megismerésre vonatkozó; a gondolkodáson alapuló) kepeségei sokat fejlődnek. Az izmai egyre erősebbek lesznek, az agy működése felkészül olyan fejlettebb tevékenységek végrehajtására, mint a járás vagy a beszéd képessége. A lehető legegészségesebb növekedéshez és fejlődéshez a kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen. A baba számára megfelelő étrend különbözik a felnőttek étrendjétől. Speciális tápanyagigénye kiemelten fontos a családi étkezések tervezésekor.

Cukor és só: Ne használjunk sót azokhoz az ételekhez, amit a babának készítünk. A természetes cukrot tartalmazó élelmiszerek – pl.: gyümölcsök, zöldségek – megfelelőek a gyermekek számára.

Több zsír kevesebb rost: a babának zsírban gazdagabb, rostban viszont szegényebb étrendre van szüksége.

Tej és tejtermékek: A tejalapú táplálék 1 év felett is nagyon fontos része a baba étrendjének. Napi 500 ml tejalapú táplálék fogyasztása ajánlott, emellett pedig sovány sajttal és natúr joghurttal egészíthetjük ki a gyermek étrendjét.

Gyümölcsök és zöldségek: Minél különbözőbb színű gyümölcsöt választunk, annál több féle tápanyagot visznek be a szervezetbe, mert az eltérő színű zöldségek, gyümölcsök eltérő tápanyagokat tartalmaznak.

Hús, hal, húspótlók, tojás: Ellátják a kisgyermeket olyan kiemelt fontosságú tápanyagokkal, mint a vas, fehérje és omega-3 zsírsav.

 

Tamás Éva játéktára:

 

Tamás Éva visszatérő vendég a falunkban, a gyermekek már jól ismerik és egy két slágerét már kívülről tudják.

Játéka során elhangzott, hogy milyen finom a csoki, cukor habos sütemény, de mi történik akkor, ha túl sokat eszünk belőle. Sok zenével mókázással és tánccal telt az este ezen része, amit a gyermekek nagyon szerettek. Műsor végén megköszönte a gyerekeknek, hogy ilyen ügyesek voltak és felhívta figyelmüket, hogy mielőtt elmennének, haza ne felejtsék átvenni a gyümölcs csomagokat.

Fontosnak tartjuk a kommunikáció különböző formáit, itt mindig a célcsoport határozza meg, hogy milyen módón vagy formában továbbítjuk az információt. A kisgyermekes családoknál az egyik legjobban elterjedt az ének, zene, tánc, amibe nem csak a gyermekeket, de a szülőket is be tudjuk vonni. Az információ ez által sikeresebben jut el a célcsoporthoz.