Komplex szűrővizsgálat és kapcsolódó egyédi tanácsadás - Gordisa

2019. július 4. napjáig az előzetesen regisztrált lakosok száma 91 fő volt.

Pénteken 7 óra 30 perckor megérkezett Dr. Enzsöl József doktor úr és két asszisztense, Horváthné Gész Hajnalka és Regéczi Viktória. A vizsgálat 18 órakor ért véget.

Szombaton 7 óra 30 perckor megérkezett Dr. Enzsöl József Doktor Úr és Dr. Csákármis Ilona valamint a két asszisztens, Horváthné Regéczi Viktória és Kónya Melinda. A vizsgálat 8 órakor kezdődött és 17 órakor ért véget.

Az általános vizsgálat során újbegyből vért vettek, ami a vércukrot, a vérkép minőségét és a koleszterin szintet mutatta ki. Vérnyomást, pulzust, oxigénszaturációt, közel-látás, olvasási távolság- mi az a betűméret, amit még lát a beteg?- színlátás, anamnézis – családban lévő betegségek feltérképezése, anyagcsere, cukor, pajzsmirigy, daganatos betegségek. A beteg feltérképezése: szed e valamilyen gyógyszert, milyen betegsége volt, műtéten esett e át? Teljes fizikális vizsgálat- nyirok, garat, száj, mozgásszerv. Az orvosi asztalon hasi EKG-t mértek- oxigéntelítettség, tüdő, pulzus; érrendszer vizsgálat- pulzus tapintható e? Testzsír mérés, ami a testtömegét mérte.

Szombaton a vizsgálatok végén a doktornő összegezte a tapasztalatokat. Elmondta, hogy a betegeknek elmondták, hogy mit lenne érdemes kivizsgálni az eredmények alapján. Például a magas cukor eredménynél a labor mindenképpen javasolt, vesefunkciót is nézni kellene, hiszen ha normál a működés, akkor elérhető, hogy ne romoljon a beteg állapota, ne romoljon a látása. Ha magas, akkor a szakorvos által inzulinra kellene állítani a beteget. Minden páciensnek elmondták, hogyan lehetne az egészségét megőrizni, nem engedni, romlani. Nagyon jó dolognak tartja a szűrőbuszt, hiszen nem nagyon járnak orvoshoz az emberek. Pozitív példaként megemlítette, hogy a falubusszal elmenetek az idősekért illetve a mozgásában korlátozott emberekért, hogy ők is részt tudjanak venni a vizsgálaton. Nagyon hasznosnak találta a vizsgálatot, hiszen kiszűrtek magas cukorszintet – cukorbetegség – illetve pajzsmirigy alulműködést. Elmondta, hogy a betegek szívesen fogadták a javaslatokat a megelőzéshez, illetve a labor és ultrahang vizsgálatokhoz. A kiértékelt eredményeket a lakosok postán fogják megkapni.

 

A vizsgálat 18 órakor ért véget.