Miénk itt a tér - Egyházasharaszi

Miénk itt a tér - Egyházasharaszi

A nyílt napok biztosítják a helyi kortárs csoportok számára azt, hogy rendhagyó módon megismerjék, és használják a településükön működő közösségi színtereket. A népszerűsítő program hozzájárulhat ahhoz is, hogy a már működő, avagy a későbbiek során formálódó közösségek eseményeik színtereként használják a klubhelységet, amely hozzájárulhat e közösségek, vagy közösségi kezdeményezések sikerességéhez és hosszú távú fenntarthatóságukhoz. A programok által erősödik a kortárs közösségek kohéziós ereje, valamint terveink szerint csökken a generációs különbségekből fakadó feszültség.

„Miénk itt a tér” programunk fő célja: “Miénk itt a tér” rendezvényünkkel szeretnénk a falubeli lakosságot meginvitálni egy vidám, kézműves foglalkozásokkal egybe kötött estébe nyúló programra. Célunk, egy jól sikerült program szervezése, a közösségi élet fellendítése, azon belül is új kapcsolatok létesítése. A különböző korcsoportok együttműködésének, illetve az elmúlt időszakban betelepült új lakók beilleszkedésének segítése. Úgy gondoljuk, ha ilyen vagy ehhez hasonló rendezvényeket szervezünk, át tudjuk hidalni azokat a problémákat, ami a mindennapi életben a kapcsolatteremtést jelenti.

 

Vida Laura köszöntő beszédével indult a program, röviden bemutatta a közösségi teret, elmondta, hogy a végső cél az lenne, ha élővé, rendszeresen használttá tennék a teret. Beszélt az összetartásról, a pozitív szemléletmódról. Az összetartás, pozitív szemléletmód fontos szerepet játszik a hétköznapokban, hiszen csak így lehet egy falu közösséget összetartani, programokat szervezni.

● A köszöntő után 3 asztalnál tartottunk kézműves foglakozást gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Adventi díszek készítésében hivatásos virágkötő segítette a résztvevőket. A gyerekek karácsonyi hűtő mágneseket, illetve papírból készült díszeket csinálhattak. A közös munka nem csupán a különböző korosztályokat hozta egymáshoz közelebb, hanem újabb ötletek is születtek, milyen programok indulhatnának a közösségi tér adta lehetőségek kihasználása érdekében.

● A kézműves foglalkozás végeztével Galgóczi Jánosné receptje szerint beigli, Farkas Józsefné receptje alapján pedig kalács készült, melynek elkészítésében gyerekek, felnőttek is részt vettek. Ezen felül mézeskalácsot sütöttek, díszítettek. A sütés során régi hagyományok elevenedtek fel, és a recept cseréknek köszönhetően maradnak fenn a településen. A sütésnek köszönhetően a helyi női közösség erősödött, jobban megismerték egymást a résztvevők.

● A sütés után tea, kakaó és a kalács mellett beszélgetés volt, ahol az idősebbek elmondták milyen karácsonyok voltak régen. Hogy szánkóztak a Lőtér dombján, csúszkáltak a befagyott Lankán. A kellemes beszélgetés rámutatott arra, hogy a közösségi teret ilyen egyszerű beszélgetős, mesélős délutánokra is használni lehet. A jövőben ennek példájára mesélő délutánokat is lehet kialakítani, mikor az idősebb generáció átadja a fiataloknak a tapasztalataikat.

● A napot az önkormányzat közös díszítése zárta. Adventi koszorút készítettünk az önkormányzat épülete előtt. A közös munka erősíti az elköteleződést, és segít abban, hogy mindenki sajátjának tekintse azt. Így jobban vigyáznak rá, illetve a szépülő település miatt fontosnak érzik saját munkájukat.

A korosztályt tekintve inkább a fiatalabb és a közép korosztályt érdekelte ez az esemény, kisebb számban voltak fiatalabbak jelen.