Munkaerőbázis feljelesztés - képességfejlesztő programsorozat keretében - Beremend

1.)   A térségben lévő állás lehetőségek

                Előadó: Kajdity Anikó

                Időtartam: 14.00-15.00

Kezdésként átbeszéltük, hogy honnan tudunk keresgélni, válogatni a munkalehetőségek közül. Például az interneten már több olyan weboldal van, amik összegyűjtik a munkalehetőségeket, de ezeken az oldalakon nincs minden feltüntetve, ezért Anikó javasolta, hogy nyugodtan be lehet menni a vállalatokhoz, boltokhoz személyesen utánakérdezni, hogy van-e felvétel.

Utána rátértünk, hogy településünkön, Beremenden van-e munkalehetőség, ha van, mik azok? Sajnos településünkön nincs igazán elhelyezkedési lehetőség, így más településeken kell keresgélni a lakosoknak. Sokan próbálkoztak a bólyi Eckerle összeszerelő cégnél, az elmondások szerint, a meghallgatás utáni nap telefonba értesítették őket, hogy sajnos nem sikerült a felvétel, mindezt indokolás nélkül. De többen próbálkoztak pécsi cégeknél, szintén elutasítás kísérte őket, miután megtudták, hogy a leendő munkavállaló hova valósi, hol található a lakhelye.

Így arra jutottunk, hogy térségünkben nagyon nehéz az elhelyezkedés a munkapiacára, férfiaknak talán nem is annyira, mint a nőknek, főleg ha van kisgyermek is a családban.

               

2.)  Életminőségünk javulása  

      Előadó: Kajdity Anikó

      Időtartam: 15.00-16.00

      Anikó ezzel a kérdéssel kezdte ezt a részt „Mivel tudunk életminőségünkön javítani?”

A válasz egyhangú volt, ha versenyképes fizetést kapnának az emberek, ezt nettó 250.000-300.000Ft átlagkereset környékén határoltuk be. De az is egyhangú volt, ha a családba nincs összetartás, és nincs, aki támogasson minket céljaink elérésében, akkor a pénz mit sem számít. Fel kell tudni mérni saját képességeinket, hogy mire vagyunk képesek, esetleg ahhoz amit szeretnénk, megvannak-e a megfelelő iskolai képesítéseink, ha esetleg nincsenek, akkor még mindig nem késő elvégezni egy iskolát. Ezzel is előrébb lépve a munkavállalás útján.

 

3.) Szünet, uzsonna

        Időtartam: 16.00-16.30

        Pihenésképp, frissítőt és ropogtatni valót fogyasztottak a résztvevők, majd ezután folytatódott a program.

      

      

 4.)   Igények és lehetőségek beszélgetése

Előadó: Kajdity Anikó

Időtartam: 16.30-18.00

A programban résztvevő személyekkel egyesével átbeszéltük, hogy milyen igényeket tartanak elsődlegesnek egy munkahellyel kapcsolatban, milyen szaktudásuk, tapasztalatuk van. Mindenki mesélt jelenlegi és előző munkahelyeikről (már ha volt neki). Azt is elmesélték, hogy szerintük milyen lenne egy „álommunka”. Többen voltak, akik olyan munkát végeznek, ami szaktudásuknak megfelelő, csak a fizetésük nem arányos a munkával.

Anikó több lehetőséget mondott, ahol szintén segítenek a szaktudásuknak megfelelő munkát találni, de talán a legfelkapottabb, ami nem utolsó sorban ingyenes tanácsadást nyújt, az a helyi munkaügyi központ. Akik nyilvántartásba vételkor felvesznek az ügyféltől minden adatot, és ha találnak valami lehetőséget, postán értesítik az ügyfelet.