Sport programok megszervezése - Matty

A rendezvény a Polgármester Asszony köszöntője után, focibajnoksággal kezdődött. 6 fős csapatok jelentkezését fogadtuk, gyerekek, nők és férfiak vegyesen jelentkeztek. A nyertes csapat tagjai 1-1 igen vonzó ajándékot kaptak, így több csapat is összejött.  Akinek nem volt kedve ebben a nagy melegben focizni, az a pálya széléről drukkolt. Kétszer 20 perces félidőket játszottak a csapatok, végül a győztes csapat megkapta a díjat. Miután kellőképpen kifáradtak, jöhetett a finom ebéd: babgulyást főzött egy környékbeli szakács, ami nagyon jól sikerült.

Gyerekek és felnőttek örömére a Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltség dolgozói habpartit rendeztek.

A fürdés után érkeztek a Zumbás lányok. Bár egyre többen járnak már a faluból, még mindig viszonylag kevesen kapnak a lehetőségen, hogy helyi szinten rendszeresen eljárjanak mozogni. Így minden alkalmat megragadunk, hogy népszerűsítsük ezt a falubeli lehetőséget. A fellépés után, bemutató óra is megtartásra került, egyszerűbb alaplépésekkel próbálhatta ki mindenki, hogy milyen ez a tömegsport.

A zumba után bemutatkoztak a siklósi versenytáncos gyerekek. Nagyobbak és felnőttek sajnos csak Pécsen gyakorolhatják ezt a látványos és kecses sportágat, viszont az általános iskolás gyerekek számára Siklóson is lehetőség van kipróbálni és órára járni. Ez azért is jó, mert a falubeli gyerekek többsége Siklósra jár iskolában, így a további utazás nem okoz plusz gondot és költséget a szülőknek.

A délután folyamán újra ki lehetett próbálni a lovaglást és íjászatot. Ezt ismét az Apró Paták Lovasegyesület biztosította Bohár László és Áron közreműködésével. Nekik mindig nagy sikerük van, hiszen a sporton felül az állatok szeretetére és tiszteletére is biztatnak. Próbálnak hagyományőrző módon fennmaradni ebben a rohanó világban. A lovaglás pedig bizonyítottan nemcsak a testi, hanem a mentális egészségre is nagy hatással van.

A helyi védőnő egész nap lehetőséget biztosított ingyenes vércukor, vérnyomásmérésre. Táplálkozási tanácsokat adott, teszteket töltetett ki és válaszolt az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Sok falubeli szembesült a magas vérnyomás problémájával. Bár a védőnő szerint is közrejátszik benne a váltakozó, frontos időjárás, azért felhívta a figyelmet a mozgás fontosságára, hiszen a szív és érrendszeri problémák megelőzésében, csökkentésében hatalmas szerepe van, és a mozgásszegény életmód is közrejátszik abban, hogy Magyarországon a vezető halálokok között szerepelnek a szív és érrendszeri megbetegedések. Mindenkit ösztönzött arra, hogy akár játékos formában is (gyerekekkel), vagy hobbi szinten, de a mindennapi életünk részévé kell tenni a mozgást. A korábbi eseményre vásárolt sportszerek is egész nap rendelkezésre álltak, hogy kipróbálják a falubeliek, melyik is áll hozzájuk a legközelebb (tollas, röplabda, foci, darts). A gyerekek számára még mindig a trambulin a legnépszerűbb, segít a mozgáskoordináció és a talpizmok fejlesztésében is, ami segít elkerülni a járással kapcsolatos problémákat (lúdtalp, izomgyengeség).

Szikra László érkezéséig különböző ügyességi feladatok kerültek megszervezésre, amiben főleg a fiatalabb korosztály vett részt. Majd a humorista főként sporttal, mozgással kapcsolatos vicces történeteket mesélt. A sport humoros, közösségformáló szerepét próbálta hangsúlyozni. A majdnem egy órás előadást kicsik és nagyok egyaránt élvezték, hiszen próbálta interaktív módon a hallgatóságot is bevonni a műsorba.

Az este további részében a Monaco Band együttes szolgáltatta a zenét, hogy fiatalok, idősebbek egyaránt megmozgassák az esti bálban a végtagjaikat.

Közben Varga Kinga beszélt a mozgás fontosságáról, előadása alatt, majd a végén általa énekelt dallal színesítette az esti bált. Sajnos az éjszakai időjárás nem kedvezett, felhőszakadás zárta a bált, de így is nagyon sokan jöttek el, hogy jól érezzék magukat.