Sportágválasztó közösségi szabadidősport rendezvény - Beremend

  1. Szakmai programhoz való kapcsolódás:

Az esemény nemcsak a fiatalabb korosztályt kívánja motiválni. Lényeges, hogy minden korcsoport számára alternatívákat biztosíthasson a sportolás tekintetében a program, így nagyobb eséllyel válnak a résztvevők motiváltabbakká és kezdenek el valamilyen sporttevékenységet.

  1. A torna című előadást Gösi László tartotta meg:

(Betegség miatt az előadást általános iskolánk másik testnevelő tanára tartotta)

Előadását azzal kezdte, hogy mit is jelent a torna?

A torna különböző jellegű és különböző szereken bemutatott gyakorlatokból álló összetett sportág, amelyet férfiak és nők egyaránt űznek, részben eltérő szereken. A szertornán kívül a szervezett tornasportok közé tartozik még a ritmikus gimnasztika (régen: művészi torna), a trambulin (gumiasztal), az akrobatikus torna (korábban sport akrobatika) és az aerobik. A férfi szertorna gyakorlatai: talaj, gyűrű, korlát, ló lengés, ugrás és nyújtó. A női versenyeken is megvan a talaj és az ugrás, további szereik a gerenda és a felemás korlát. Az egyes gyakorlatfajtákból egyéni versenyeket rendeznek, de a valamennyi gyakorlatot tartalmazó összetett versenyek és a csapatversenyek is a megmérettetés részei.

Beszámolt arról is, hogy iskolánkban már-már hagyománya van a talajtorna versenynek, ami az alsó tagozatos gyermekek körében még nagy lelkesedét vált ki de a sajnos a felsősöket már  hosszas unszolás árán lehet csak rávenni hogy induljanak és szánjanak rá extra időt a gyakorlatok betanulására.

László elmondta, hogy a pályázat lehetőséget nyújt abban, hogy a gyerekeket és szüleiket is motiváljuk azzal, hogy olyan vidéki csapatokat hívjunk, meg akik reményeink szerint egy kicsit megmozgathatják az itt lakók sport iránti érdeklődését.

         3.)      Az előadás után a Szalántai Kötélugró Sport egyesület bemutatója következett. Elmondták, hogy megalakulásuk után sok idő telt el mire felfigyeltek rájuk és különböző eseményeken bemutathatták tudásukat. Nagyon fontos hogy ezt a sportágat bármikor bárki elkezdheti ez nem korosztályfüggő és hobbi szinten még edző sem kell hozzá.

                Nagy lelkesedéssel fogadta őket a helyi közönség és a bemutató végén vastapssal jutalmazták az egyesületet.

4.)        Gyerekek beneveztek a tornaversenyre.

 5.)    A verseny előtt, hogy a gyerekeknek legyen idejük egy kis bemelegítésre, és a közönséget megismertessük egy újabb sportággal elhívtuk a Pécsi Ritmikus Sportgimnasztika csapatát. Bemutatkozásukban elhangzott, hogy ezt a sportágat viszont érdemes kiskorban kezdeni, mert a hajlékonyság igen fontos. Versenyek előtt szigorú edzéstervük van, aminek a betartását komolyan veszik. Látványos elemek és különböző tornaszerek (labda, karika, buzogány) használatával egy dinamikus bemutatót láthattunk. Bemutatójukról visszatükröződött a fegyelem.  A helyi kislányokat annyira elbűvölte, hogy már ott azzal a kéréssel fordultak hozzám, hogy mindenképp szerezzek nekik egy edzőt, mert ők ilyen profi szinten szeretnék űzni ezt a spotágat.

A program célja, ahogy azt már fent említettem az, hogy minden korcsoport számára alternatívákat biztosíthasson a sportolás tekintetében ezért olyan mozgásformák bemutatására törekedtünk, ami nem jellemző a településünkön. Így esett a választásunk a két meghívott sportegyesületre.

          6.)   A tornaversenyen résztvevő gyerekek nagyon ügyesek voltak, látszott, hogy odafigyeltek a felkészítő tanár utasítására. Több kategóriában történt a díjazás: Alsós és felsős diákok, lányok és fiúk külön. A díjazáskor átadott oklevelek mellé a gyerekek gyümölcsöt, müzliszelet, vitamint, gyümölcslét és egy kis csokit is kaptak, melyeket az esemény végén elfogyasztottak. Nagy öröm volt a gyerekeknek, hogy egységes pólóban versenyezhettek. Az egységes ruházat pozitívan hatott a hátrányos helyzetű indulókra, hiszen így egyenértékűnek érezhették magukat társaikkal. A mai világban igenis a gyerekek sokkal kiélezettebben figyelnek fel a különböző márkajelzésekkel ellátott ruhaneműkre és úgy gondolják minél drágább vagy ismert márka, annál „menőbb” és akin nem ilyen van, az nem közéjűk tartozik. Ennek egyik elkerülési módja, ha egységesítjük a ruházatot.